Natjecanja iz fizike

  • IPhO 2017.

13. Međunarodna prirodoslovna olimpijada mladih

20/12/2016


Hrvatska je i ove godine sudjelovala na Međunarodnoj prirodoslovnoj olimpijadi mladih (engl. International Junior Science Olympiad – IJSO), natjecanju učenika do 16 godina u znanju fizike, kemije i biologije. Na Olimpijadi se natječu šesteročlani nacionalni timovi iz pedesetak zemalja svijeta u znanju iz sva tri prirodoslovna područja: fizike, kemije i biologije. Olimpijada je održana od 2. do 11. prosinca u Denpasaru, Bali – Indonezija.

Za Olimpijadu je pripremano 6 učenika koji su izabrani temeljem rezultata postignutih na državnim natjecanjima iz fizike, kemije i biologije u prošloj školskoj godini (2015./2016.), te na dodatnom testiranju koje je provedeno 15. lipnja 2016. na Biološkom odsjeku PMF-a u Zagrebu na kojem su učenici rješavali testove iz sva tri prirodoslovna područja, fizike, kemije i biologije. Na pripremama su sudjelovali te na Olimpijadu putovali učenici:

Darijan Grudelj OŠ Manuš Split
Barbara Sumić OŠ Trstenik, Split
Luka Kraljević XV. Gimnazija Zagreb Zagreb
Ema Moškatelo OŠ “Grofa Janka Draškovića” Zagreb
Andrea Križanić VI. OŠ Varaždin Varaždin
Luka Bulić Bračulj OŠ Meje Split

Pripreme učenika iz kemije, biologije i fizike organizirane su tijekom četiri dana od 10. do 14. studenog 2016.g. u laboratorijima Kemijskog, Fizičkog i Biološkog odsjeka PMF-a te vođene od strane mentora – nastavnika PMF-a i studenata – volontera. Učenici su tijekom priprema uglavnom radili praktične zadatke i vježbe iz područja kemije, biologije i fizike koja su obuhvaćene silabusom Olimpijade, a nisu pokrivena hrvatskim kurikulumom za ova tri predmeta.
Učenik Darijan Gudelj (III. gimnazija, Split) osvojio je srebrnu, a učenici Luka Bulić Bračulj (III. gimnazija, Split), Barbara Sumić (III. gimnazija, Split), Luka Kraljević (XV. gimnazija, Zagreb), Ema Moškatelo (XV. gimnazija, Zagreb) i Andrea Križanić (Prva gimnazija, Varaždin) osvojili su brončane medalje.

Na Olimpijadu su uz učenike putovali mentori: dr. sc. Andreja Lucić (mentor iz biologije), prof. dr. sc. Branimir Bertoša (mentor iz kemije) i Filip Torić, mag. Phys (mentor iz fizike). Učenici su tijekom tri dana natjecanja (4., 6. i 8. prosinca 2016. g.) rješavali zadatke iz fizike, kemije i biologije. Prvi dan natjecanja rješavali su test s pitanjima višestrukog izbora, drugi dan teorijske zadatke, a treći su dan kao tročlani nacionalni timovi rješavali praktične zadatke.
Sudjelovanje hrvatske ekipe na olimpijadi financiralo je MZOŠ.