Natjecanja iz fizike

  • IPhO 2017.

IPhO


Međunarodna olimpijada iz fizike najprestižnije je natjecanje iz fizike. Održava se svake godine u 7. mjesecu i namjenjena je srednjoškolcima. Zadaci su naravno puno teži od onih koji se sretnu na običnom satu fizike i zahtjevaju puno dublje razumjevanje gradiva.

IPhO 2017. u Yogyakarti, Indoneziji. S lijeva na desno: Petar Suman, Filip Marjanović, Josip Jerolim Banović, Domagoj Perković, Igor Kladarić

Svaki tim se sastoji od najviše pet učenik i dva voditelja ekipe. Učenici se natječu pojedinačno i rješavaju dva testa po 5 sati. Jedan test je teorijski koji se uglavnom sastoji od 3 zadataka podijeljenjih u više dijelova, dok je drugi test eksperimentalan koji se uglavnom sastoji od 1 ili 2 zadatka. Teorijski dio ispita nosi 30 bodova dok eksperimentalni nosi 20 bodova. Učenicima se dodjeljuju medalje i to prema sljedećim kriterijima: prvih 8% učenika osvaja zlatnu medalju, srebrna ili bolja medalja se dodjeljuje prvih 25% učenika, brončanu ili bolju medalju dobivaju prvih 50% učenika, dok pohvalu ili bolje dobije prvih 67% učenika.

Hrvatska ekipa na IPho-u 2016. u Zurichu, Švicarska. S lijeva na desno: Karlo Šerbetar, Grgur Palle, Karlo Delić, Ivan Jerčić, Petar Suman, Filip Novkoski (voditelj)

Hrvatska je dosad osvojila 2 srebro, 29 brončanih medalja i 34 pohvale. Također, Hrvatska je bila domaćin olimpijade 2010. (službene stranice)

Gradivo koje je pokriveno na olimpijadi možete pronaći ovdje.

Sljedeći IPhO će se održati u Portugalu, službene stranice.

IPhO 2015 – Mumbai, Indija. S lijeva na desno: Leonard Kokot, Grgur Palle, Ivan Jerčić, Matej Pavlović, Martin Bajzek

 

IPhO 2014- Astana, Kazastan. S lijeva na desno: Florijan Iljazović, Matej Pavlović, David Prelogović, Matej Vilić, Samuel Bosch